Co jsem četla? Muž, který chtěl být šťastný - L. Gounelle

název: Muž, který chtěl být šťastný
autor: Laurent Gounelle
počet stran: 151


Knížka se řadí do kategorie "osobní rozvoj" a kdo se o tohle téma trochu zajímá, tak o ní už nepochybně slyšel nebo ji rovnou četl. Já ji měla na svém seznamu už opravdu dlouho, ale její čas přišel až teď. V téhle knížce nejde tolik o děj, promyšlené postavy nebo komplikované zápletky, jako spíš o myšlenky, které má čtenáři předat. Muž (možná Američan, ale nejsem si jistá, jestli je to přímo řečeno) přijede na dovolenou na Bali a pár dní před odjezdem navštíví známého léčitele, což se ukáže jako jeho nejlepší rozhodnutí. Během několika sezení mu léčitel změní pohled na svět i na sebe samého a prostřednictvím různých úkolů mu dá důležitou životní lekci a nasměruje Juliana čelem k jeho snům.


Mnozí jsou vůči síle myšlenek dost skeptičtí, takže pokud se mezi ně řadíš i ty (a nemáš zrovna v plánu se překonávat), tak knížka pochopitelně není nic pro tebe. Ale jestli jsi aspoň trochu nakloněný takovým tématům, tak rozhodně doporučuji.
Na první pohled se mi zdála příliš krátká, ale paradoxně je velmi obsáhlá. Moudra jsou vysvětlována dost jednoduše, někdy až příliš, ale asi lepší než krkolomná souvětí a nicneříkající odborné termíny. Někdy (hlavně ze začátku) na mě styl psaní působil příliš strojeně, trochu jako interview s "dokonale asertivním inteligentním nadčlověkem", kterému Julian pokládal předvídatelné otázky, jež Mistrovi hráli do karet přesně tak, aby mohl vyrukovat s jinou, více či méně odhadnutelnou radou.
To, co je v knížce sepsané už nějakou dobu vím, ale je super mít všechny ty myšlenky pohromadě a ucelené. Chápu kritiky, v ledasčem souhlasím, ale summa summárum to bylo příjemné čtení, ze kterého si každý vyzobe to svoje. 


"Všichni lidé jsou oběťmi vlastních dojmů, názorů nebo přesvědčení. Snad nejhorší na tom je, že o tom sami ani nevědí"

Mě nejvíc zaujala tahle věta, protože se díky ní odprostíte od souzení ostatních. Jednoduše každý se chová správně DLE VLASTNÍHO UVÁŽENÍ, tak až budeš mít na jazyku nadávky, vzpomeň si, že ten na koho jsou mířeny má jednoduše jen jiná přesvědčení a zkus se nad situaci povznést.
All the love, Vanes 

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat

Back
to top